Érdemes ipa mentes területen székhelyet alapítani?

Szponzorált tartalom

ipa mentes székhelyszolgáltatás

ipa mentes székhelyszolgáltatás

Először is, ez egy nagyon direkt, ugyanakkor összetett kérdés, amely egy vállalkozás esetében egy csomó dolog függvénye. A kérdésre a válasz ezért sem lehet elkapkodott és gyors. Úgy is mondhatnám, hogy az ilyen kérdések könyvelő után kiáltanak. És így is van. A legjobb, ha a cégvezető és a könyvelő összedugják a fejüket, és pontos szakmai paraméterek, információk figyelembevételével döntenek erről a döntő jelentőségű kérdéskörről.

Egy 2021-es felmérés szerint az ipa bevételek összege országos szinten meghaladta a 750 milliárd forintot. Ebből az óriási összegből és látszik, hogy ez az adónem egy nagyon komoly adóforrás önkormányzatoknak. Döntő jelentőséggel bír ezen összegeknek a behajtása, hiszen fejlesztéseiket ebből az adónemből befolyt összegekből tudják fedezni.

Épp ezért nagyon sok önkormányzat kapva kap a településükön működő különféle vállalkozásokért, hogy a cégek a településeket bejelentett székhelyükké vagy telephelyükké jelentsék be.

Ennek függvényében érdekes lehet az, hogy egy település miért mond le erő az adónemről, és az ily módon várhatóan befolyó hatalmas összegekről.

Erre pedig a válasz egészen egyszerű, ugyanis általában ezek az iparűzési adómentes települések meglehetősen kis települések, ahol általában problémát jelent a munkanélküliség. A vállalkozók és cégek bevonzásának egyik módszere, hogy nem kell iparűzési adót fizetniük. Ez olyan célzatot is rejt magában, hogy az esetlegesen székhelyül szegődő cégek foglalkoztatni fogják a település lakosságának egy részét.

Nagy vonalakban az iparűzési adó alapvetően annak az önkormányzatnak a költségvetésébe kerül be, annak kell kifizetni, ahová az adott vállalkozás székhelye be van jegyezve, vagyis nagyon röviden az a település, amely székhelyül van jelölve a cég alapító okiratában. Még szerepet játszik az iparűzési adó megállapításában a cég telephelye is, amely tulajdonképpen az a helyszín, ahol maga a vállalkozói tevékenység zajlik. Ez lehet akár egy egyszerű iroda, de akár egy üzem is, sőt még termőföldet is jelenthet.

Ha a telephely és a székhely nem egy ugyanazon a településen van, akkor az iparűzési adót meg lehet osztani a két különböző település között.

Az iparűzési adó mentesség számos cég számára vonzó, ezért a székhelyszolgáltató cégek is előszeretettel nyújtják ipa mentes székhelyszolgáltatás tevékenységeiket az erre alkalmas településeken.

Bár annak a problematikának a megoldásához, hogy kinek éri meg iparűzési adómentes területen székhelyt alapítani, még mindig nem kerültünk közelebb, de itt már látszik, hogy ez alapvetően egy gazdasági kérdés, mely a vállalkozás gazdálkodásától, nyereségességétől és tevékenységétől is függ.

A Gross Székhelyben Otthon székhelyszolgáltató ipa mentes székhelyszolgáltatás tevékenysége Újlengyel településen folyik. Ez a település tehát nem ró ki iparűzési adót a vállalkozásokra.

Megközelítése roppant egyszerű, az M5-ös autópálya mellett fekszik Pest megyében, Dabas járásban.

A Gross Székhelyben Otthon székhelyszolgáltató hatalmas, impozáns méretű és kivitelű irodaházat működtet a településen, ahol a nap nyolc órájában, két fő munkatárssal látják el feladataikat.